mandag 4. mars 2013

Jul og advent

 




Ja, det er nå lenge siden advent og jul, men vi tenkte at det kanskje var verdt å skrive litt om det uansett.


Her i Ecuador har vi ikke så mye adventspynt eller ventetid, men går heller rett på julepynten med juletrær og blinkende belysning allerede i september-oktober. Som den blandingen vi er av ecuadorianere og nordmenn så ventet vi til slutten av november med å pynte opp hjemme. Strålende fornøyde med all den nyanskaffede pynten satte vi i gang med å henge opp favoritten på kjøkkenet: blå belysning med mange forskjellige blinkefunksjoner! Vi fikk også tak i en blinkende Jesus som ble flyttet til forskjellige rom ettersom hvor vi befant oss. Og som ekte ecuadorianere satte vi opp juletreet helt i begynnelsen av desember og pyntet med blinkende lys i forskjellige farger. Denne belysningen viste seg bare å ha ¾ i behold, men man kan vel ikke forvente noe annet når man kjøper juletrebelysning på markedet for tre dollar. Til stor glede for Ann Kristin så passet vi på at alt blinket stort sett dagen lang, og truet med å flytte alt inn på rommet hennes hvis hun klaget for mye. All den flotte blinkingen førte forøvrig til at strømregningen økte fra ca. 10 til 40 dollar.

Enkelte tradisjoner må opprettholdes, som f.eks. julekalender på NRK. Vi samlet oss derfor daglig i adventstida (vi og GUS) og så Blåfjell og Julekongen, som for oss ble en stor suksess og førte til mye spenning og snakk. En annen tradisjon var Lucia, der vi kom på skolen med 450 kjærligheter som vi delte ut mens vi sang. Det var også veldig stas med den hjemmelagde luciakronen som alle barna skulle prøve i friminuttet.

Jula nærmet seg med stormskritt og alle elevene planla en presentasjon til juleavslutningen 21. desember. Det ble en strålende varm dag, der vi troppet opp i pollera og annet pentøy og så på og deltok i programmet til elevene. Det var også mange foreldre, søsken og besteforeldre som kom for å ta del i denne store dagen. Det er alltid morsomt å se forskjell på kulturene med tanke på hvordan de forbereder seg og hvordan resultatet blir. I Norge begynner man gjerne i lang tid før med å øve og får til forholdsvis gode fremføringer, mens de her begynner to uker før og får fremføringer som er så som så. Det ble uansett en veldig bra dag med fremføringer, film fra myndighetene om katolikken med mer, og to store godteriposer til alle fremmøtte.

Lillejulaften feiret vi med «Polarekspressen» og grøt før vi gikk i kirken på kvelden og så «Grevinnen og hovmesteren» etter det.

Så var det endelig julaften. Jeg (Gina) stod tidlig opp for å dra til Cañar da jeg måtte hente min nye pollera. Må si det var annerledes å sitte på en full buss med strålende sol utenfor på selve julaften, og observere hvordan folk oppførte seg som om det var en helt vanlig hverdag. Da jeg kom hjem var alle i full gang med å forberede julelunsj med masse godt av skinkepålegg, laks, frukt, kakao, oster og mer. Disse godsakene fortærte vi mens vi så «Tre nøtter til Askepott», «Julekongen» og «Blåfjell». Etterpå ble det «skypet» med familier hjemme som stort sett var ferdige både med å spise julemiddag og å åpne presanger. Vi, derimot, begynte å lage julemiddagen på dette tidspunktet, og var klare til å spise den ca. sju timer etter dem i Norge. Vi fikk også besøk av en oppspilt Daniel, en fra ungdomsgruppa som ofte kommer på besøk, som hadde med to store marsvin i julegave, og dermed ble det marsvin på juleaften også.

Etter vi var godt stappet med kalkun, marsvin og riskrem (Ellen Maud fikk mandelen og vant en flott hyleape), var det en kort juletregange der Ellen Maud og jeg gikk rundt en stol med Jesus oppi og sang «Å reven rasker over isen» med vår egen versjon med alle tilstedeværende inkludert i sangen. Gaveåpningen var også en suksess og ikke fort unnagjort med alle gavene som var kjøpt inn. Til slutt var med kaffe med norsk sjokolade og julebakst, før det ble «Reisen til julestjernen» og overnatting for alle i GUS. Med andre ord; en flott dag!

Første juledag fikk vi koselig besøk av Carlos og Karoline, der det ble servert så mye mat at Carlos fikk «deja vu» fra jula da han besøkte Norge. Andre juledag var det tilbake på skolen for å jobbe, og det var først da at jeg savnet jula i Norge, romjula er ikke det samme her i landet. Heldigvis var det bare to dager med jobb før vi dro på ferie sammen med Karoline og Even (en venn av Karoline som kom på besøk til Ecuador).





Lillejulaften med grøt og "Polarekspressen" 

Klare for kirka! - kvelden lillejulaften 

Julelunsj klar med "Tre nøtter til Askepott" 



Ellen Maud gjorde en flott jobb med tilberedning av kalkunen 

Alle pyntet og klare for julemiddagen 

21. desember med elevpresentasjoner 





Tradisjon der det henges opp mat som forskjellige har tatt med. Denne maten henger oppe noen dager før den plukkes ned til de som har lyst på. Regelen er at man tar det man vil ha, men må da ta med dobbelt så mye av det samme til neste år igjen.

                                                                   Vårt vakre juletre!

"Juletreet" hos Karoline og Carlos var ikke pyntet så jeg tok meg av saken! 

Hjemmelaget engel og adventsstake







Video fra en butikk i Cañar der vi kjøpte "blinkelysene" våre. Hovedsakelig vises et juletre som snurrer og spiller julesanger. Hadde det ikke vært for de 200 dollarene og størrelsen så hadde vi selvfølgelig kjøpt det!


 Video av "blinkelysene" våre på kjøkkenet, med blinkefunksjon - "disco" 

- skrevet av Gina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar